Cold brew koffie cocktails – probeer wat anders dan de standaard espresso martini!

Sinds de doorbraak van epsresso marinin als koffiecocktail is koffie een graag gebruikt ingrediënt voor cocktails geworden. De espresso martini was naar verluid uitgevonden in de late jaren 80 door bartender Bart Bredsell toen hem door een klant werd gevraagd een cocktail te maken die “would wake her up and fuck her up”. De espresso martini bestaat uit wodka, koffielikeur, suiker en een espresso shot. De ingrediënten worden geshaket zodat de cocktail een schuimkraag krijgt. Vaak wordt de cocktail geserveerd met een paar koffiebonen op het schuim. Door cold brew koffie of cold drip coffee te gebruiken kan deze cocktail nu ook gemakkelijk thuis gemaakt worden zonder espressomachine. Maar belangrijker nog; het gebruik van een koud gezette koffie opent deuren naar een volledig nieuw spectrum aan koffiecocktail mogelijkheden.

Batavia Cold Drip Coffee Cocktail Columbian

Cold brew en cold drip coffee cocktails vs. espresso coffee cocktails

Alhoewel de espresso martini een absolute klassieker is onder de koffiecocktails heeft de introductie van cold brew koffie en cold drip koffies de mogelijkheden voor een verscheidenheid aan nieuwe cocktails mogelijk gemaakt. Normaal gesproken werd bij een koffiecocktail gebruik gemaakt van een afgekoelde warme koffie. Omdat deze altijd erg bitter is moet hiervoor worden gecompenseerd binnen het cocktail recept om toch een gebalanceerd eindresultaat te krijgen. Dit betekent dat er bij alle koffiecocktails gebruik moest worden gemaakt van suiker, suikersiroop of van alcoholische dranken die hoog in suikergehalte zijn zoals likeuren. Zowel cold brew koffie als cold drip koffie zijn vele malen minder bitter dan een warm gezette koffie. Wanneer dus gebruik wordt gemaakt van één van deze twee koffies hoeft niet meer te worden gecompenseerd voor deze bitterheid. Hierdoor kun dus ook combinaties gemaakt die normaal gesproken niet te maken zouden zijn met een warme koffie.

Cold drip coffee cocktails die je moet proberen!

Zoals gezegd zijn zowel cold brew koffie als cold drip coffee geschikt voor gebruik in cocktails. Dit betekent echter niet dat met iedere koffie ook ieder combinatie gemaakt kan worden. Gelukkig hebben wij de moeite genomen om jullie een hoop tijd, moeite en katers te besparen en een aantal zeer geschikte combinaties ontwikkelt. De cold drip coffees die we hebben ontwikkelt zijn afgestemd op de specifieke gebruikte cold drip coffee. We raden dus niet aan om de koffies in de recepten te wisselen. Gelukkig is sinds de gin tonic hype voor veel mensen wel duidelijk dat niet iedere combinatie van een random gin en tonic een goed resultaat geeft. Precies hetzelfde gaat dus op voor de cold drip coffee cocktails. Als je houdt van koffie en houdt van cocktails moet je deze cocktails in ieder geval een keer geproefd hebben! Je vindt onze Batavia cold drip coffee signature cocktails op deze pagina. Mocht je nog op zoek zijn naar meer inspiratie kijk dan ook even bij de andere cocktail recepten!

Batavia Cold Drip Coffee Cocktail El Salvador