Cold brew – de veel gestelde vragen

In dit artikel proberen we antwoord te geven op de veelgestelde vragen over cold brew coffee. Sommige vragen zullen al in meer diepte beantwoord zijn in andere artikelen. Mocht je op zoek zijn naar meer informatie over specifieke onderwerpen bekijk deze dan ook nog even!

 

Wat is cold brew coffee?

Cold brew is een koffiezetmethode waarbij gemalen koffie wordt geweekt in koud water of water dat kamertemperatuur heeft. De methode is in de afgelopen tien jaar wereldwijd snel populair geworden. Cold brew koffie geeft, wanneer deze goed is gemaakt, een zachte zwarte ijskoffie die minder bitter is dan een afgekoelde warme koffie (flashbrew). Cold brew koffie is verder super gemakkelijk om thuis te maken zonder dat je er speciale apparatuur voor nodig hebt zoals met een cold drip coffee. Hier staat wel tegenover dat je met een cold brew minder complexiteit uit de koffie haalt dan bij een cold drip coffee.

 

Cold brew koffie – waarom zou ik het moeten proberen?

Er zijn een hoop redenen om cold brew gewoon een keer een kans te geven. Een aantal goede redenen om een poging te wagen vind je hieronder.

 • Cold brew om te experimenteren

  Vrijwel iedereen drinkt zijn hele leven al warme koffie en koffie is natuurlijk niet voor niets de meest gedronken drank in Nederland. Hoe tof is het dan om een product dat je iedere dag drinkt op een heel andere manier te leren kennen. Als je hier uit bent gekomen ben je waarschijnlijk bovengemiddeld geïnteresseerd in koffie en moet je het eigenlijk gewoon een keer geprobeerd hebben. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar hou ook in gedachten dat een koud gezette koffie niet te vergelijken is met een afgekoelde warme koffie.

 • Cold brew in de zomer

  Het behoeft natuurlijk geen uitleg dat het tijdens een warme zomerdag een stuk verfrissender is om van de koude variant van je geliefde bakkie te genieten. Tijdens warme zomerdagen kan het zweet je uitbreken als je denkt aan het drinken van nog een espresso. Een goede reden om dan uit te wijken naar het koude alternatief en jezelf af te koelen in plaats te oververhitten!

batavia cold drip coffee glass of black ice coffee-min

 • Cold brew voor je gezondheid

  In de laatste jaren verschijnen er steeds meer artikelen over de nadelige gevolgen van het drinken van te veel ongefilterde koffie. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld espresso en french press. De vetten uit koffie kunnen een nadelige impact hebben op de cholesterol. Omdat zowel cold brew als cold drip coffee wordt gefilterd tijdens het zetproces en omdat er minder vetten oplossen uit de koffie met koud water zit je met deze methodes goed. Verder heeft koffie ook een lagere zuurgraad dan warm bereide koffie. Als je geen koffie meer drinkt door maagproblemen kan het zijn dat een koude koffie deze problemen niet geeft. Verder brengt een goed bereide cold brew minder bitter uit de koffie omhoog. Hierdoor smaakt de koffie van nature zoeter. Mocht je je koffie met suiker drinken om deze minder bitter te maken, is dit met een cold brew wellicht niet meer nodig.

 • De hoeveelheid cafeïne in cold brew koffie

  Cold brew koffie is fantastisch om te drinken als je toe bent aan een kleine “pick-me-up”. In de laatste jaren is, met het populairder worden van cold brew coffee, veel discussie over de cafeïnewaarde. Volgens sommigen zou de waarde lager liggen omdat koud water minder.

  Gemakkelijk cafeïne onttrekt. Alhoewel dit inderdaad klopt wordt er hier even geen rekening mee gehouden dat de extractie (het zetproces) vele malen langer is dan bij het zetten van een warme koffie. Om de discussie te sluiten hebben wij onze cold drip coffee laten testen in een laboratorium dat gespecialiseerd is voedingswaarden van levensmiddelen. Onze cold drip coffee ligt op ongeveer 90 mg cafeïne per 100ml. Je kunt je vast wel voorstellen dat een flesje van 125ml met hierin 107,5mg cafeïne je een keurig zetje in de rug geeft. Zeker als je het vergelijkt met de 40mg cafeïne uit een enkele espresso.

Wat is de voedingswaarde van cold brew coffee?

Omdat cold brew koffie nog relatief nieuw is in Nederland krijgen we vaak vragen over de voedingswaarde van onze cold drip coffee. Ondanks dat wij alleen cold drip coffee produceren weten we dan de voedingswaarden in beide koffies elkaar niet zo veel ontlopen. De vragen die we krijgen gaan meestal over de cafeïnewaardes en die vraag hebben we hierboven al behandeld. Eigenlijk kunnen we over de andere voedingswaardes redelijk kort en krachtig zijn. Ook in een warm koffie die is gefilterd zitten eigenlijk zo weinig voedingswaarden dat de verschillen te verwarrend zijn. Een overzicht van de voedingswaarden van onze cold drip coffee vind je hiernaast. In vergelijking met een ongefilterde warme koffie zitten wel duidelijke verschillen omdat hier meer vetten in zitten die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de cholesterol.

 

Welke cold brew coffee zet-systemen zijn er verkrijgbaar?

Alhoewel er gespecialiseerde cold brew zetsystemen beschikbaar zijn die het zetten van de koffie net wat gemakkelijker maken heeft eigenlijk iedereen die thuis wel eens koffie zet met verse bonen alles al in huis kom een cold brew te maken. Hieronder beschrijven we hoe je zelf eenvoudig thuis een cold brew maakt en welke systemen er zijn die het net wat makkelijker maken.

 • “Do it yourself” Cold brew koffie

  Als je thuis een koffiemolen hebt en koffiebonen heb je eigenlijk alles al in huis om van start te gaan met het maken van een cold brew coffee. Verder heb je nog een paar dingen nodig die eigenlijk iedereen wel in zijn keukenkastje heeft staan; een afsluitbare pot om de koffiegrond in te laten weken, een koffiefilter om de koffie mee te filteren en een tweede pot om de gezette koffie in op te vangen na het filteren. Je begint met het malen van de koffie en gooit deze met (gefilterd) koud water in een afgesloten pot. Deze zet je in de koelkast en laat deze 12 tot 24 uur staan. Hierna filter je de koffie door het filter en klaar is je cold brew. Mocht je er na een aantal cold brews achter komen dat je de smaak erg kunt waarderen kun je overwegen om een meer gespecialiseerde opstelling te kopen.

 • Toddy cold brew system

  Eén van de meest bekende cold brew systemen die op de markt verkrijgbaar is, is de toddy. Dit apparaat maakt alle stappen van de cold brew net iets gemakkelijker en bevat alles wat je nodig hebt. De toddy bestaat uit een plastic behuizing met twee compartimenten. In het bovenste deel van de toddy gooi je de gemalen koffie en het water waarna je hem in de koelkast plaatst. Je zet een wekkertje op de gewenste eindtijd en wanneer het zo ver is haal je de toddy uit de koelkast. Op het moment dat je de stop uit het bovenste compartiment trekt loopt de koffie automatisch door het filter. Onder in de toddy heb je nu je ready to drink cold brew koffie.

 • Cold drip coffee maker / Dutch coffee maker

  Ondanks dat cold drip coffee eigenlijk een volledig andere zetmethode is dan cold brew coffee worden beide vaak in één adem genoemd. Daarom vind je hier ook een korte beschrijving van wat een cold drip coffee maker (ook wel een Dutch Coffee maker genoemd) is. Een cold drip toren bestaat meestal uit vier verschillende glazen onderdelen in een houten opstelling. Het bovenste compartiment wordt gevuld met (gefilterd) water en ijsblokjes. Onderaan dit onderdeel zit een druppelkraantje waarmee kan worden ingesteld hoe snel de Dutch Coffee maker druppelt. Onder het kraantje zit de houder van de koffiegrond. In de bodem van deze houder zit een katoenen filter waar de gemalen koffie bovenop wordt gegooid. Boven op de koffie komt een papieren filter wat zorgt voor de verspreiding van het water. Wanneer de cold drip toren wordt aangezet druppelt het water over de koffie en uiteindelijk door het bodemfilter. Hierna loopt de gezette koffie door een spiraaltje (wat vooral voor de show is) en drupt het in de onderste kan. Wanneer de zet volledig door is gelopen en de inhoud van de koffiekan is gemengd is de cold drip coffee klaar om gedronken te worden. Als je meer wilt weten over de verschillen tussen cold brew en cold drip moet je zeker even hier kijken!

  We hope this article has helped to answer some of the questions there might be regarding cold brew coffee. If you have still got unanswered questions make sure to let us know!