Cold Brew vs. Cold Drip Koffie vs. Flash Brew - Een volledig overzicht van zwarte ijskoffies.
In veel landen wordt het drinken van verschillende koude koffies snel populairder. Waar deze gewoonte in sommige landen al decennia bestaat is het in andere landen helemaal nieuw. Omdat het drinken van zwarte ijskoffie in veel landen nog relatief nieuw is bestaan er een hoop misverstanden over verschillende zetmethodes. Ondanks dat niemand zal beweren dat een espresso en een filterkoffie hetzelfde smaken omdat ze beiden zijn gezet met warm water worden koude koffies vaak in één adem genoemd. Terwijl er ook bij koude koffies grote verschillen zitten in de bereiding en smaak worden ze vaak gebundeld onder de generieke naam cold brew of ijskoffie. Hopelijk zal dit artikel meer duidelijkheid geven over de verschillende methodes met de juiste benaming! Cold brew koffie vs. cold drip of liever flash brew? Je leest het hier!
Frappé
Er zijn vier verschillende methodes die als resultaat een zwarte ijskoffie geven. De eerste methode mag dan wel geen gebruik maken van verse koffie maar is de absolute favoriet in Griekenland. De zogenaamde frappé bestaat uit oploskoffie en koud water en wordt bereid met een blender. Na het blenderen wordt de frappé geserveerd over ijsklontjes of over ijs schilfers. Het resultaat is een romig en luchtige ijskoffie die ondanks dat er geen melk in zit een lichte crèmekleur heeft. De frappé wordt in Griekenland zowel ongezoet of gezoet geserveerd. De ongezoete versie heet frappé skétos, de matig gezoete versie heet frappé métrios en de sterk gezoete variant heet frappe glikós. Als de frappé wordt bereid met melk noemen de Grieken dit drankje Frappe Gala.
Iced Koffie / Flash Brew / Japanese Iced Koffie / Terug gekoelde warme koffie
De tweede methode om een zwarte ijskoffie te bereiden is vooral bekend als iced koffie of flash brew. De achter ice geeft aan dat de koffie eerst warm was en hierna is afgekoeld. In tegenstelling tot de frappé wordt iced koffie wel gezet met verse koffie.
Bij flash brew wordt de koffie gewoon met warm gezet en hierna afgekoeld. Vaak wordt dit zo snel mogelijk gedaan door ijsblokjes in de koffiepot te gooien. Het grote voordeel van iced koffie is dat het zetten ervan precies even lang duurt als het zetten van een warme koffie. Dit geeft een groot voordeel als je er bij stil staat dat je op zowel een cold drip koffie als een cold brew koffie minimaal 12 uur zit te wachten. Als je in de ochtend de gordijnen opent ziet en beseft dat het een hete zonnige dag wordt ben je dus nog niet te laat om je koffie koud te kunnen drinken die dag.
Het grote nadeel van flash brew is dat de koffie wordt verwarmd. Ondanks dat je probeert de koffie zo snel mogelijk weer terug te koelen is het niet mogelijk alle negatieve effecten van het warm zetten tegen te houden. We weten allemaal hoe een afgekoelde koffie smaakt en er zijn verschillende factoren die zorgen voor de welbekende nare bittere smaak van een afgekoelde koffie. De meeste voorname hiervan is het oxideren van de koffie. Bij warm water bewegen de moleculen snel waardoor deze snel met zuurstof reageren. Dit geeft al snel een geoxideerde bittere smaak. Verder lossen door de verhitting van de koffie oliën uit de koffieboon op. Doordat deze bederfelijk zijn is de koffie niet lang houdbaar. Een flash brew is door de opgeloste oliën ook altijd te herkennen aan de troebele kleur.
Als je op zoek bent naar een snelle methode om zwarte ijskoffie te kunnen drinken op een warme zomerdag en de bittere afdronk van een afgekoelde warme koffie kunt negeren is dit een prima methode om thuis te gebruiken. Als je op zoek bent naar een zachtere en meer gebalanceerde zonder nare bittere afdronk dan kun je beter inzetten op cold brew koffie of cold drip koffie.
Cold Brew Coffee vs. Cold Drip Coffee – Koud gezette zwarte ijskoffies
Wereldwijd bestaat er nogal wat verwarring over koffies die zijn gezet met koud water. Omdat cold brew het meeste voorkomt en erg populair is in veel landen werd de term cold brew als snel de generieke naam voor een koffie die is gezet met koud water. Daarom wordt deze naam vaak ten onrecht gebruikt voor cold drip koffie (Dutch Coffee) ondanks dat dit een heel ander zetproces. Natuurlijk is het zo dat beide gebruik maken van koud water maar zoals gezegd noemen we een filterkoffie ook geen espresso omdat ze toevallig beide met warm water zijn gezet. We leggen hieronder uit wat de verschillen zijn tussen de zetmethodes en wat de te verwachten smaakverschillen zijn.
Cold Brew Koffie
Cold brew coffee is over de laatste tien jaar enorm populair geworden in de Verenige Staten omdat het een makkelijke manier is om grote hoeveelheden zwarte ijskoffie te maken voor warme dagen. De bekendheid van de methode steeg explosief toen deze ook werd omarmt door grotere ketens in Amerika en hier een vaste plek op de kaart kreeg. Cold brew is in vergelijking met flash brew (iced coffee) minder bitter en zuur.
Zoals de naam al aangeeft maakt cold brew gebruik van koud water tijdens het zetproces. Cold brew wordt ook wel cold press coffee genoemd omdat mensen thuis vaak een French press gebruiken om zo hun cold brew koffie te zetten. Cold brew is een zogenaamde volledige immersie zetmethode. Dit betekent dat de koffie wordt gemalen en vervolgens onder water wordt gezet.
Voor het zetten van cold brew koffie bestaan gespecialiseerde apparaten zoals een toddy of en koffiekan met een infuser die uit de pot te trekken is als de zet is afgerond. Als je deze niet in huis hebt is dit ook geen enkel probleem want een cold brew is ook prima te maken in een afgesloten pot en een koffiefilter. Na het malen van de koffie gooi je de koffiegrond in de pot en vul je deze met koud water. Hierna is 12 tot 14 uur geduld het enige wat je nog nodig hebt.
Helaas heb je bij cold brew koffie geen beweging in het zetproces wat extractie van de smaken bemoeilijkt. Dit al helemaal omdat de moleculen in koud water weinig bewegen en extractie dus sowieso al bemoeilijkt is. Hiernaast raakt het water in een cold brew na verloop van tijd verzadigt waardoor het onttrekken van smaak verder wordt geremd. Het gevolg hiervan is dat een cold brew niet altijd een gebalanceerd en volledig ontwikkelt smaakprofiel heeft. In vergelijking met een flashbrew gaat onze voorkeur uit naar cold brew doordat deze minder bitter is.
Cold Drip Coffee / Dutch Coffee / Kyoto Style Coffee
De laatste methode om een zwarte ijskoffie te zetten met verse koffie is cold drip coffee. Als je op zoek bent naar een zwarte ijskoffie met een rijk en ontwikkeld smaakprofiel word je waarschijnlijk het gelukkigst van een cold drip koffie. Verder wordt cold drip coffee in vergelijking met cold brew koffie gekenmerkt door een prettige lange nasmaak die lang op de tong blijft hangen. Deze zetmethode staat ook wel bekend als Dutch Coffee in Noordoost Azië. De methode dankt deze naam aan de introductie van met koud water gezette koffie in Japan door Nederlandse handelaren. Toen zij in de 17 e eeuw handelden tussen Jakarta (voormalig Batavia) in Indonesië en Japan zetten zij aan boord van de handelsschepen hun koffie met koud water. Ondanks dat de methode het in die tijd nooit terug heeft gered naar Nederland bleef de methode in Japan bekend onder de naam Dutch Coffee. In de stad Kyoto in Japan staat de methode door de grote populariteit ook wel bekend als Kyoto style koffie.
Tijdens het zetproces van een cold drip koffie wordt ijskoud water langzaam over versgemalen koffie heen gedruppeld. Dit wordt meestal gedaan in een apparaat dat een cold drip toren of Dutch coffee maker wordt genoemd. Tijdens elke fase van het zetproces heeft het water dat over de koffie heendruppelt nog de maximale tijd om smaak te onttrekken aan de koffie. Hierdoor worden tijdens de start van het zetproces, het midden van de zet en het einde van de zet totaal andere smaken aan de koffie onttrokken. Wanneer de zet is afgerond wordt de cold drip coffee gemixt zodat de smaken van iedere fase van het zetproces zijn gemengd. Hierdoor krijgt de Dutch Coffee een rijke gelaagde smaak die ongeëvenaard door iedere andere zetmethode voor zwarte ijskoffie.
Een bijkomend voordeel van cold drip ten opzichte van cold brew is dat er veel meer variabelen zijn waar mee gespeeld kan worden. Hierdoor is het mogelijk om voor iedere gebruikte koffie het beste naar boven te halen. In onze zelf ontwikkelde commerciële cold drip apparatuur kunnen we onder ander varieren met de mineraalsamenstelling van het water, de doorlooptijden, de temperatuur van het water tijdens verschillende stappen van het zetproces etc. Al deze variabelen zorgen er voor dat we het optimum voor iedere koffie kunnen bereiken.
Mocht je nieuwsgierig zijn naar onze koffies kijk dan zeker even naar de proefpakketten in onze webshop. We hopen dat dit artikel wat meer inzicht heeft kunnen geven in de wondere wereld van zwarte ijskoffies!