Nitro cold brew vs. cold brew coffee – Wat zijn de verschillen?

De laatste trend op het gebied van cold brew koffie is nitro cold brew. Alhoewel wij ons voornamelijk richten op de productie van cold drip coffee hebben we in de afgelopen jaren veel vragen binnen gekregen over Nitro cold brew vs. Cold brew coffee. We hebben zelf de afgelopen jaar veel geexpireimenteerd met nitro cold drip coffee dus bentwoorden graag de veel gestelde vragen over dit onderwerp.
Nitro cold brew is tegenwoordig zowel verkrijgbaar van de tap als in blikjes. De naam nitro cold brew wordt gebruikt voor koffie waarin hele kleine belletje stikstof zijn opgelost. Het drinken van nitro cold brew is volledig veilig als er wordt gebruikt van ‘foodgrade’ stikstof. In vergelijking met een gewone cold brew smaakt een nitro cold brew zachter en romiger. Een veelgehoord misverstand bij nitro is dat de koffie getapt zou worden met koolzuur (co2). Koolzuur geeft zoals bij frisdranken ook een schuimlaag maar geeft, zoals de naam al doet vermoeden, ook een zure smaak. Doordat stikstofbelletjes kleiner zijn dan koolzuurbelletjes geeft stikstof een meer romig mondgevoel dan een drankje met koolzuur. Zoals gezegd bestaat nitro cold brew in twee vormen.

Nitro cold brew van de tap

Nitro cold brew kan worden getapt onder druk van stikstof. De tapkop die wordt gebruikt voor nitro koffie is anders dan de tapkop die wordt gebruikt om gewoon bier mee te tappen. In de tapkop die wordt gebruikt om nitro koffie mee te tappen zit namelijk een kleine restrictieplaat. Een restrictieplaatje is een klein schijfje met hierin kleine gaatjes. Wanneer de tapkop wordt geopend wordt er met stikstof druk gezet op de koffie waardoor de koffie door de tapkop naar buiten wordt geduwd. Doordat de koffie met moeite door de kleine gaatjes wordt geduwd lost de stikstof op in de koffie. Door de kleine opgeloste belletjes smaakt de koffie romig, vergelijkbaar met een glas Guinness bier. Nitro cold brew is een goed alternatief voor mensen die normaal gesproken traditionele ijskoffies drinken waarin zuivel verwerkt is.

Batavia Cold Drip Coffee Tap
Batavia Cold Drip Coffee Can

Nitro cold brew koffie in blikjes

Het principe dat wordt gebruikt om stikstof op te laten lossen in blikjes nitro cold brew werkt net wat anders dan bij een tap. Om dezelfde schuimende koffie te krijgen uit een blikjes worden kleine plastic balletje met gaatjes toegevoegd aan de blikjes. Zo’n balletje heet een ‘widget’. Widgets zijn uitgevonden door de brouwerij van Guinness. De koffie voor de blikjes nitro wordt afgevuld onder druk van stikstof en na het toevoegen van de widget worden de blikjes verder onder druk gezet met stikstof en geseald.
Door deze opgebouwde druk wordt er een klein beetje koffie (en stikstof) de widget in geduwd. Wanneer het blikjes wordt geopend zakt de druk in het blikje. Omdat de druk sneller daalt in het blikje dan in de widget schiet er een straal koffie en belletjes uit de widget die de koffie in het blikje agiteert. Hierdoor ontstaan meer belletjes waardoor de inhoud een vergelijkbaar resultaat krijgt alsbij een getapte nitro cold brew koffie.

Nitro cold brew coffee koffie vs. Cold brew coffee – Welke smaakt beter?

Zoals met alle smaak gerateerde vragen is het lastig om antwoord te geven op deze vraag. Als je je afvraagt of nitro cold brew iets voor jou is kun je zelf wel een inschatting maken met onderstaande punten in gedachten. Wanneer je een groot liefhebber bent van de pure smaak van koffie zonder melk en suiker dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar gewone cold brew. Nitro cold brew smaakt zoals gezegd romiger maar hierdoor verlies je ook een hoop van de koffie smaak.

Natuurlijk kan het wel leuk zijn om een keer koffie op een andere manier te proeven maar als je voorkeur uit gaat naar een sterke pure koffiesmaak ga je het waarschijnlijk niet waarderen als je koffie smaakt alsof er melk in zit. Dit gezegd hebbende; als je fan bent van romige ijskoffies en op zoek bent naar een gezonder alternatief dan is nitro cold brew voor jou waarschijnlijk een uitkomst. Doordat de koffie door de stikstof een zelfde romig mondgevoel geeft is de kans een stuk groter dat je dezelfde koffie als nitro wel lekker zou vinden terwijl je de pure variant niet zou waarderen.