Cold brew koffie – Wat is het en waarom zou je het thuis moeten proberen?

Zoals je kon lezen in het allesomvattende zwarte ijskoffie overzicht zijn er verschillende methodes waarmee je een zwarte ijskoffie kunt bereiden. Hopelijk heeft dit een hoop onbeantwoorde vragen beantwoord over de verschillen tussen cold drip koffie, cold brew koffie, en iced koffie. In dit artikel gaan we dieper in op cold brew koffie en waarom je dit thuis in ieder geval één keer zou moeten proberen. Omdat iedere zetmethode zijn eigen voor en nadelen heeft hopen we jullie de keuze te laten maken die het beste aansluit bij jouw wensen!

Batavia Cold Drip Coffee Glass

Koude koffie trend

Cold brew koffie is Amerika’s antwoord op het meer complexe cold drip koffie proces dat ontstond in Noordoost Azië in de 17e eeuw. Cold drip coffee staat ook wel bekend als Dutch Coffee of Kyoto Style Coffee en gebruikt speciale opstellingen om een zwarte ijskoffie mee te zetten. Omdat deze opstellingen slechts een kleine hoeveelheid koffie geven en omdat het zetproces lastig is om op te schalen ging men op zoek naar een alternatieve methode die gemakkelijker was om te zetten. De oplossing werd gevonden in cold brew koffie. Bij deze methode heb je eigenlijk alleen gemalen koffie, water en een pot of opslagtank nodig om te kunnen starten met brouwen. Door het gemak waarmee grote hoeveelheden cold brew kunnen worden gemaakt werd cold brew meteen de meest gebruikte methode om een zwarte ijskoffie te produceren op commerciële schaal. De grote doorbraak van cold brew kwam in 2015 toen Starbucks besloot cold brew aan te gaan bieden bij alle filialen in de Verenigde Staten.

DIY cold brew koffie

Cold brew koffie is een methode waarbij gemalen koffie wordt geweekt in koud water over langere tijd. Omdat veel mensen voor het gemak hun cold brew in een French press maken wordt de methode ook wel cold press coffee genoemd. Cold brew koffie is de makkelijkste methode om een zwarte ijskoffie te maken omdat je er eigenlijk bijna geen speciale spullen voor in huis hoeft te hebben. Helaas is het gemak waarmee de koffie wordt gezet wel ingeruild voor een verlies in complexiteit wanneer deze wordt vergeleken met een cold drip coffee. Desalniettemin is de methode super om thuis een keer uit te proberen.

Wat is de beste koffie voor cold brew?

Zoals met eigenlijk alle vragen die met smaak te maken hebben is dit een vraag die lastig te beantwoorden is. Smaak verschilt sterk van persoon to persoon en wat de één heerlijk vindt, vindt de ander niet te drinken. Dit geldt uiteraard voor koffie, maar gelukkig zijn er wel een paar factoren die je op weg kunnen helpen bij het kiezen van de juiste koffie. Eigenlijk zijn er drie grote factoren die een impact hebben op de smaak van de cold brew. De gekozen koffie variëteit, de kwaliteit van de gebruikte koffie, het brandprofiel en de maalgraad van de koffie.

  • De invloed van de herkomst van de koffie

    Uiteraard zegt de herkomst van de koffie niets over de kwaliteit van de koffie. Uit alle koffie producerende landen komen goede en slechte koffies. Wel zie je dat in specifieke landen vaker bepaalde koffierassen verbouwd worden die meer kans geven op een bepaald smaakprofiel. Als je houdt van koffie met veel chocolade-achtige smaken begin dan je zoektocht in koffies uit Midden-Amerika. De kans is groot dat je jouw favoriet vindt in Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica of Panama.
    Hou je daarentegen meer van kruidige en explosieve koffies dan zou ik de zoektocht beginnen bij koffie uit landen als Colombia en Indonesië. Gaat jouw voorkeur uit naar hele fruitige koffies dan ligt de grootste kans van slagen bij Afrikaanse landen als Ethiopië, Kenia en Rwanda. Mocht je op zoek zijn naar een heel specifiek smaakprofiel zou ik ook zeker kijken naar de informatie die de koffiebrander over de koffies geeft. Vaak staan in de webshop bij koffiebranderijen smaakbeschrijvingen of “cupping notes” die aangeven wat je van een koffie kunt verwachten. Alhoewel je misschien niet alles terugproeft wat je hier vindt zal de algemene richting van de smaak van de koffie altijd wel kloppen.

 

Batavia Cold Drip Coffee Origin
Batavia Cold Drip Coffee Roast

    • De impact van het brandprofiel op de smaak van de cold brew koffie

      Een tweede factor die een grote impact heeft op de uiteindelijke smaak van de cold brew koffie is het brandprofiel van de koffie. Het brandprofiel kan varieren van een lichte branding tot een zeer donkere branding. Als je een groot liefhebber bent van koffies met een hoge aciditeit is het verstandig om met een licht gebrande koffie te beginnen. Hetzelfde geldt als je een fan bent van fruitige koffies. Wanneer je liever een lagere aciditeit in je koffie hebt en meer op zoek bent naar de meer “traditionele” smaken die een koffie kan bieden kun je beter beginnen met een medium roast. Uiteraard kun je ook een dark roast gebruiken voor je cold brew, maar hou er wel rekening mee dat de smaak van gebrande koffie hierin makkelijk “doorslaat” en kan leiden tot een assig smakkende koffie.

    • De impact van maalgraad op de smaak van cold brew koffie

      Voor verschillende zetmethodes worden verschillende maalgraden gebruikt. Zoals je misschien weet heb je voor een espresso een hele fijne maling van de koffie nodig. Deze is nodig omdat de koffie in een heel korte tijd wordt gezet. Omdat het water maar korte tijd in contact is met de koffie is het nodig dat het water veel raakvlak heeft met de koffie. Door de koffie fijner te malen wordt dit raakvlak vergroot en is het mogelijk in zeer korte tijd de koffie te zetten. Bij een koude extractie is precies het tegenovergestelde het geval. De koffie moet over zeer lange tijd worden gezet omdat koud water meer tijd nodig heeft om smaak te onttrekken. Omdat je over extractie in deze lange tijd wil voorkomen moet de koffie grover worden gemalen. Wij raden voor de meeste koffies aan deze te malen op stand 6,5 op een koffiemolen met 9 standen.