Koffie en zoet, dat gaat altijd goed, vooral in de vorm van een koffietaart met kardemom en chocolademousse. De icing met koude koffie van Batavia Dutch Coffee smaakt heerlijk en geeft het een veredelde uitstraling. Het maakt de taart tot een waarlijke delicatesse. De lokale pattissier/bakker zou er jaloers op zijn en zou het graag in zijn assortiment willen opnemen.

Hier volgt het recept van Vera Thuis. Het beste kun je de chocolademousse en de cake als eerste maken. Ik zorg ervoor dat ik dit goed inplan qua tijd, een dag de chocolademousse en de cake en de volgende dag lekker bouwen en afmaken.

Wel een waarschuwing, je hebt voldoende mousse, maar als je eenmaal er aan begint te snoepen is het einde zoek en er blijft niet meer genoeg over voor je koffietaart. Dus zorg voor een groot hangslot op je koelkast voor onverwachte snoep aanvallen.

Wat heb je nodig voor deze koffietaart?

Voor de cake met een doorsnee van 18cm heb je het volgende nodig:

175 gram muscovado suiker
175 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
12 stuks groene kardemom peulen
5 gram bakpoeder
2 stuks eieren

Ingrediënten voor de chocolademousse:

100 gram donkere chocolade
150 ml slagroom
80 ml wei indien niet voorhanden gebruik dan water
50 ml Cointreau
2 blaadjes gelatine

Voor de icing op taart:

125 gram poedersuiker
15 ml Batavia Dutch Coffee Limu

Hoe maak je deze koffietaart?

Oven op 180°C voorverwarmen. De zaadjes van de kardemom er uithalen en tot poeder vermalen in een vijzel. Alle ingrediënten van de cake goed vermengen met handmixer. Vergeet de kardemom niet.  In een ingevette vorm van 18cm doen en ± 40-50min bakken op 180°C . Doe de prikkertest om te zien of de cake gaar is. Uit de vorm halen en laten afkoelen op een rekje.

Ondertussen kun je de chocolademousse maken, hiervoor de chocolade au bain marie smelten (boven waterbad). Slagroom met de Cointreau tot yoghurt dikke opkloppen en de gelatine in koud water voorweken. Wei of water licht verwarmen en geweekte gelatine hierin oplossen. Chocolade met wei of water mengsel vermengen en tot 37°C laten afkoelen. Vervolgens door de opgeklopte room spatelen en in de koeling laten opstijven.

Het bouwen van de taart:

Halveer de cake en besprenkel met wat Limu koude koffie en Cointreau. Verdeel de 2/3 van de mousse erover en leg het deksel op de mousse en druk goed aan. Maak de icing, door de koffie met de poedersuiker te verroeren. Giet dit over de taart en verdeel het erover. Laat het 15 min in de koeling opstijven.  Decoreer met  wat seizoensvruchten en serveer de overgebleven mouse er nog bij als je wilt of gebruik het in een ander gerecht.

Veel plezier met het maken van deze extravagante koffietaart en ik beloof je dat je verstelt staat van al die hippe reacties die je krijgt van je mee-eters!    

ENJOY!!

Bekijk hier een ander heerlijk recept van Vera Thuis!